La articolul

Scrabble – un calendar al celui mai popular joc de cuvinte din lume

Deși pentru mulți fani ai Literakow sau ai jocului tradițional de Scrabble poate părea doar un joc obișnuit de anagrame, bătrânii știu foarte bine că este unul dintre cele mai populare jocuri de cuvinte. În plus, are aproape 90 de ani. Dacă dorești să-ți impresionezi rivalii cu cunoștințele tale despre istoricul Scrabble sau dacă ești pur și simplu curios, ar trebui să arunci o privire la calendarul nostru!

 Scrabble a trecut

3500 î.e.n. – Primele jocuri de masă sunt confecționate în Egiptul Antic. Sunt încă jocuri relativ simple, care amintesc mult mai mult de versiunea veche a „chinezilor”, dar deja destul de populară până atunci.

3000 î.e.n. – Prima tablă creată în Mesopotamia devine rapid cea mai populară tablă din întreaga lume antică.

144 d.Hr. – Fidchell este creat în Irlanda.

1622 – În SUA, cei care joacă stoolball în public sunt pedepsiți prin confiscarea tablei.

Secolul al XIX-lea – Din ce în ce mai multe jocuri de societate sunt create în Europa și SUA – ele sunt jucate de reprezentanți ai tuturor straturilor sociale.

1899 – În Poughkeepsie se naște Alfred Mosher Butts. Tatăl său este avocat, iar mama profesoară. Încă de la început, copilul manifestă interes pentru artă și știință.

Secolul XX

Anii 1920 – În SUA crește de câteva ori vânzarea de cuvinte încrucișate și reviste cu anagrame.

1924 – Tânărul Alfred a absolvit Universitatea din Pennsylvania cu o diplomă în arhitectură. La acea vreme nu se gândea încă să creeze un joc de societate.

1931 – Butts analizează jocurile de masă, împărțindu-le în numerice (bingo, zaruri), de mișcare (șah, dame, go), verbale (anagrame, cuvinte încrucișate). Pentru a crea jocul perfect, el combină caracteristicile tuturor celor trei, creând primul proiect Lexiko, care ulterior își schimbă numele în Criss Cross Words. Ideea lui Butts nu este apreciată de companiile producătoare de jocuri de societate. James Brunot este singurul interesat de joc.

1938 – prima copie a jocului este vândută oficial în SUA.

1948 – Jocul, cunoscut deja sub numele de Scrabble, este produs într-o școală abandonată din Dodgingtown, Connecticut. La scurt timp, acolo se deschide o fabrică eficientă .

1949 – James Brunot și soția sa, care administrează fabrica, vând în cursul anului 2400 de exemplare ale jocului, dar bilanțul anual final se închide cu minus 450 de dolari. În ciuda acestui fapt, familia Brunot nu renunță, câștigând mai multe vânzări în anul următor.

1952 – Drepturile la producție și distribuție sunt preluate de la Brunots de firma Selchow and Righter, care începe distribuția pe scară largă.

1953 – Selchow and Righter vinde aproape 4 milioane de exemplare ale jocului. În același an are loc prima schimbare a regulilor de joc.

1955 – Jocul ajunge în Australia și Marea Britanie.

1972 – Scrabble cucerește Franța. Hippolyte Wouters organizează aici primul campionat mondial în limba franceză.

1974 – Expiră drepturile de autor ale creatorului jocului – Alfred Butts. Până în acel moment câștigase aproximativ 50.000 de dolari pe an.

1976 – Regulile jocului sunt din nou ușor modificate. De acum încolo poți da pass, printre altele.

1985 – Butts publică un joc de societate simplu, Alfred’s Other Game, dar succesul său nu este nici pe departe comparabil cu Scrabble.

1986 – Selchow and Righter este vândut către Coleco cu puțin timp înainte de faliment .

1989 – Regulile jocului sunt modificate pentru a treia oară, dar sunt mai degrabă ajustări cosmetice, care nu afectează în mod semnificativ jocul în sine.

1990 – A patra modificare a regulilor, care este mai uniformă din punct de vedere tehnic și clarifică mai multe situații.

19 91 – Primul Campionat Mondial de Scrabble în limba engleză are loc în SUA .

1993 – Butts moare cu 6 zile înainte de a împlini 94 de ani. Jocul este deja vândut pe toate continentele. În același an are loc primul campionat în limba poloneză.

1997 – Primul campionat mondial de spaniolă are loc în Spania .

Secolul XXI

2002 – Szkrable, redenumit ulterior Literaki, este creat pe kurnik.pl 😉

2004 – Scrabble este introdus în National Gallery of Fame în America.

2006 – Are loc primul Campionat Mondial de Scrabble pentru Tineret.

2009 – Se înființează Uniunea Nord-americană a jucătorilor de Scrabble în SUA . Primele turnee literare sunt organizate în Polonia pe kurniku.pl. Pakorn Nemitrmansuk devine cel mai de succes jucător în campionatele mondiale.

2011 – Canalul de televiziune The Hub introduce jocul Scrabble Showdown, care este o variantă a tradiționalului Scrabble.

2019 – Nigel Richards câștigă al cincilea campionat mondial, devenind de departe cel mai bun jucător din istorie.

Mai jos este lista de site-uri legate de scrabble în alte limbi care ar putea fi de interes pentru tine.

www.scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es