La articolul

Jocul de cuvinte-fenomen, deci de ce iubim Scrabble

Scrabble este unul dintre cele mai populare jocuri de cuvinte din lume. În aproape 90 de ani de existență, a reușit să cucerească inimile jucătorilor din întreaga lume. Atât originalul, cât și clonele sale, precum Literaki, au câștigat recunoaștere în rândul fanilor jocurilor de societate de pretutindeni, de orice vârstă și sex. De ce s-a întâmplat asta? De ce ne place atât de mult să facem anagrame? Răspunsul la această întrebare nu este ușor…

De ce scrabble sunt atât de populare? Acestea sunt doar cuvinte din litere

Fenomenul Scrabble poate fi explicat în diferite moduri. Există atât de multe motive pentru interesul față de popularul joc de societate, încât este dificil să le discutăm într-un articol scurt. Cu toate acestea, aspectul competiției bazat pe competența lingvistică adecvată este cu siguranță extrem de important. Regulile majorității jocurilor de masă tradiționale în vogă în 1931, atunci când Scrabble a fost creat de Alfred Mosher Butts,se bazau pe efectuarea unoracțiuni mai mult sau mai puțin aleatorii, cum ar fi aruncarea unui zar sau extragerea unei cărți. Elementul cheie aici a fost elementul aleatoriu, care, în timp ce făcea jocul accesibil tuturor, îi făcea pe jucători să se mobilizeze pentru a-și spori abilitățile și a avea performanțe bune.

Desigur, Monopoly a fost fondat într-un moment similar. Aici, elementul aleatoriu a fost mai puțin semnificativ (deși importanța sa nu era marginală – chiar și cel mai bun jucător cu mult ghinion poate pierde în fața rivalilor medii), dar pentru a obține rezultate bune în joc,  evident, trebuie să demonstrezi cu totul alte abilități decât la Scrabble. Monopoly este un joc de societate care promovează economiști eficienți, jucători care sunt capabili să anticipeze mișcările adversarilor și care au suficient capital acumulat. Scrabble a fost o descoperire, deoarece a devenit primul joc de cuvinte atât de popular – concentrat pe competențele lingvistice, umaniste, în opoziție cu Monopoly.

Exemple de alternative la scrabble

Jocurile de cărți erau, de asemenea, un rival natural pentru Scrabble. Multitudinea lor demonstra cum cu un singur set  poți juca multe jocuri diferite. Unele dintre jocuri necesitau o capacitate mai mare de a prezice următoarele mișcări ale adversarului, altele necesitau calcule matematice de probabilitate, în timp ce altele erau încă limitate la a lăsa totul în mâinile sorții. Jocurile acestea erau jucate în principal de bărbați de vârstă mijlocie și vârstnici. Pe lângă diferențele deja evidențiate mai sus, față de majoritatea jocurilor populare din acea vreme, la Scrabble a existat și un element foarte important al egalitarismului – s-a dovedit rapid a fi un joc iubit de toată lumea, indiferent de vârstă, poziție socială, sex, educație sau profesie. Desigur, jucătorii cu abilități umaniste aveau cele mai mari șanse de câștig, dar oricine știa cel puțin gramatica de bază a limbii în care a fost creată o versiune de Scrabble se putea bucura de joc.

În ciuda accentului pus pe abilitățile lingvistice ale jucătorilor, Scrabble nu este un joc lipsit de element aleatoriu. Nu va face ca un jucător slab să învingă un veteran talentat, dar va face imposibil ca ambele părți să prezică rezultatul final atunci când nivelul este egal. Aspectul de pe tablă va fi, de asemenea, complet diferit de fiecare dată. În funcție de limbă, pot fi chiar câteva milioane de cuvinte diferite. Dacă adăugăm toate combinațiile posibile, se dovedește că probabilitatea ca același joc să se repete este practic nulă. Acesta este încă un argument pentru care Scrabble este iubit de jucătorii din întreaga lume.

Scrabble ca element social

Ultimul punct important este probabil aspectul de interacțiune. Indiferent dacă jucăm pe internet sau cu prietenii, jocul ne cere să învățăm obiceiurile adversarului nostru. Pentru a câștiga, trebuie să îi cunoaștem strategia, jocurile preferate… și greșelile pe care le face cel mai des. Asta atunci când vine vorba de aspecte pur sportive. Pe lângă toate acestea, Scrabble este, de asemenea, un joc social excelent, o șansă de a cunoaște mai bine obiceiurile partenerului sau prietenului și o modalitate de a începe petrecerea în mod creativ.

Fenomenul Scrabble poate fi explicat la nesfârșit. Probabil că fiecare dintre noi are o explicație diferită pentru înțelegerea acestui fenomen. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem cu toții că, odată ce prinzi microbul, pur și simplu nu poți rezista fără o nouă partidă. De ce? Toată lumea trebuie să răspundă singură la această întrebare… de preferință formând cele mai bine punctate anagrame!