La articolul

8 informații interesante despre Scrabble care te vor surprinde

Scrabble este un joc cu o istorie atât de bogată și atât de multe versiuni lingvistice, încât sunt scrise lucrări de masterat, teze de doctorat și chiar studii științifice colective despre el în întreaga lume. Desigur, nu toate aceste informații pot fi de interes pentru jucătorul obișnuit de Literaki, dar printre ele vor exista câteva care te-ar putea surprinde cu adevărat… Sau te vor ajuta să faci o impresie bună la o petrecere sau la o primă întâlnire!

1.Scrabble a fost inventat de un șomer

Dacă ești în prezent șomer și crezi că ți-ai pierdut șansa, nu ezita să urmezi exemplul lui Alfred Mosher Butts. La începutul anilor 1930, bărbatul nu și-a putut găsi locul pe piața forței de muncă din America. Terminase studii de arhitectură, însă nu a găsit un loc de muncă potrivit pentru a profesa. Dar nu a renunțat. Analizând regulile jocurilor de societate, a venit cu ideea de a crea ceva nou. Începuturile au fost dificile, deoarece multe companii i-au respins ideea. În cele din urmă, însă, a găsit pe cineva dispus să-și investească banii în proiect. Cred că este greu de negat că aceasta a fost una dintre cele mai bune investiții din perioada interbelică.

2.Autorul jocului a câștigat 50.000 de dolari pe an din drepturile de autor

Dacă l-am menționat pe autorul Scrabble, este greu să nu amintim câștigurile sale. Desigur, au fost ridicate, dar din perspectiva profiturilor de astăzi ale firmelor Matel și Hasbro s- ar putea să nu pară atât de satisfăcătoare. 5 cenți pe unitate vândută nu sunt prea mulți, chiar dacă ținem cont de cantitatea uriașă de unități Scrabble vândute. În plus, drepturile de autor au expirat în 1974. Butts nu trebuia să-și facă griji cu privire la viața de zi cu zi, dar cu siguranță a sperat la mai mult.

3.Au fost vândute 100 de milioane de exemplare ale jocului… doar până în 1993

Edițiile lingvistice ulterioare au apărut treptat de-a lungul mai multor decenii. Înainte de cel de-al doilea război mondial, jocul a fost vândut în principal pe piața americană, iar în Polonia a atins apogeul popularității după 1989. În ultimii zeci de ani, piața jocurilor similare online a devenit, de asemenea, extrem de importantă. Și, în cele din urmă, aplicațiile mobile au început să câștige sume uriașe de bani. Acesta este un subiect pentru o discuție separată. Este suficient să spunem că din toate clonele (oficiale sau nu), atât în ​​versiunea tradițională, cât și în cea electronică (inclusiv pentru mobil), se vând astăzi câteva zeci de milioane… anual.

4.Există o variantă a jocului care elimină complet elementele aleatorii

Deși Scrabble este un joc în care șansa contează mult mai puțin decât în ​​alte jocuri de societate similare, există și un element aleatoriu. Cu toate acestea, există o variantă a jocului în care acesta nu apare deloc. Aceasta se numește Belgian, un joc în care jucătorii folosesc același set de piese, deci au exact aceleași șanse de a obține cel mai bun rezultat posibil. Deși jocul este mai corect atunci, devine mai puțin spectaculos și, prin urmare, are o bază de fani mult mai mică.

5.Varianta în limba armeană este jucată cu 146 de piese

Numărul de piese variază ușor în diferite limbi. Majoritatea oscilează în jurul valorii de 100 (poloneză – 100, engleză – 100, franceză – 102 etc.). Cu toate acestea, în limba armeană sunt 146! Pot fi găsite până la 3 piese „Joker”, adică piese goale. Tabla este, de asemenea, mai mare – are dimensiuni de 17×17. Totuși, nu este cel mai mare Scrabble…

6.Într-una dintre variantele Scrabble poți alcătui cuvinte de 25 de litere!

Da, nu este o greșeală. În versiunea neoficială rar utilizată a Scrabble, tabla are o dimensiune de 25×25, ceea ce face teoretic posibilă aranjarea chiar și a unui cuvânt format din tot atâtea litere. În multe limbi, aceasta este o posibilitate pur ipotetică. În poloneză, engleză sau franceză, deși există astfel de cuvinte, sunt monștri lingvistici, greu de alcătuit, printre altele din cauza inaccesibilității – la urma urmei, ar fi nevoie de cel puțin patru mișcări pentru a le forma. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este în limba germană, dar comoara de 25 de litere este o adevărată raritate chiar și în această variantă de Scrabble.

7.Primul campionat mondial s-a jucat în 1972 în Franța

Specificitatea jocului impune ca competițiile să se desfășoare numai într-o anumită limbă. Din acest motiv, pot fi organizate campionate mondiale în engleză, italiană, rusă, olandeză, poloneză etc. Cu toate acestea, prima competiție de acest rang a fost organizată nu în SUA sau Marea Britanie, ci în Franța. Și a avut loc în 1972. Jucătorii vorbitori de limbă engleză au putut concura din 1991, iar jucătorii spanioli în 1997.

8.Scrabble este un joc preferat de președinți americani, actori și jucători de tenis

Printre jucătorii de Scrabble care se pot descurca la un nivel ridicat al jocului există reprezentanți ai aproape tuturor profesiilor din lume. Există actori pasionați de Scrabble – Jennifer Aniston sau Richard Burton, președintele Nixon sau gazda de televiziune Oprah Winfrey. Martina Navratilova, premiata jucătoare de tenis, are, de asemenea, performanțe excelente în Scrabble. Campioanei cehe îi place să câștige nu doar pe teren, ci și pe tabla de Scrabble.